Select Page

Bekendmaking Tiele-fellows 2024

De Tiele-Stichting kent in 2024 drie fellowships toe: aan Marjolein Hogenbirk (Universiteit van Amsterdam), Aafje de Roest (Universiteit Leiden/Universiteit van Amsterdam) en Rozanne Versendaal (Universiteit Utrecht). Hun boekwetenschappelijke onderzoek wordt in 2024 gedurende twee maanden financieel en wetenschappelijk ondersteund door de Stichting. De selectiecommissie bestond dit jaar uit dr. Steven Claeyssens (bestuurslid Tiele-Stichting), prof. dr. Johan Oosterman (Radboud Universiteit), dr. Fleur Praal (Universiteit Leiden) en dr. Jeroen Salman (bestuurslid Tiele-Stichting).

Marjolein Hogenbirk gebruikt het fellowship om met moderne fotografische technieken onderzoek te doen naar hergebruikte bladen (palimpsesten) in de Lancelotcompilatie (KB hs. 129 A 10) uit ca. 1320. Dit levert hopelijk nieuwe informatie op over de werkwijze van auteurs, kopiisten en verluchters die het handschrift vervaardigden, en over hun (verdwenen) teksten.

Aafje de Roest onderzoekt hoe populaire Nederlandse mode- en lifestyle influencers zoals Romy Boomsma en Nina Pierson lezen glamoureus maken. Welke leescultuur promoten deze influencers, hoe wordt dit ontvangen door hun volgers en wat is de potentie van deze leescultuur in een tijd van ontlezing?

Rozanne Versendaals onderzoek richt zich op de Colloquia et dictionariolum van de Antwerpse schoolmeester Noël de Berlaimont. Ze hoop vast te stellen hoe dit succesvolle meertalige boek er precies uit zag, hoe het werd gebruikt en hoe het functioneerde in en buiten Antwerpen in de vroegmoderne periode.

Tijdens de Tiele-dag op vrijdag 19 april vertellen Tiele-fellows uit 2023 en 2024 over hun onderzoek. Houd voor meer informatie hierover de website van de Tiele-Stichting in de gaten of volg de Tiele-Stichting op Facebook en LinkedIn.

Over het Tiele-fellowshipprogramma

Het fellowshipprogramma bevordert de wetenschappelijke studie van het boek in heden, verleden en toekomst. Het programma staat open voor iedereen met aantoonbare wetenschappelijke capaciteiten. De fellows ontvangen een stipendium van € 1.500,- per maand gedurende de twee maanden waarin ze hun onderzoek uitvoeren. Ook is een wetenschappelijk adviseur uit het netwerk van de Tiele-Stichting bij het onderzoek betrokken.