Select Page

Bijeenkomst Netwerk Oral History – Beklemd in de scharnieren van de Tijd

Datum: 19 januari 2018
Tijd: 15.00-17.00 uur, aansluitend borrel
Locatie: Oost-Indisch Huis – E0.14C, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Registratie gewenst: huizinga-fgw@uva.nl
De voertaal van de middag is Nederlands

Het Netwerk Oral History nodigt U allen uit voor een presentatie van het onderzoek ‘Beklemd in de scharnieren van de Tijd’, Beleid, praktijk en ervaringen van afstand ter adoptie door niet gehuwde moeders in Nederland tussen 1956 en 1984. Onder leiding van prof. Jan de Kok werkte een groep onderzoekers in de winter 2016/2017 aan dit onderzoek in opdracht van het Ministerie voor Veiligheid en Justitie.

Zij maakten gebruik van interviews en wij vroegen hen waarin en hoe de informatie anders was dan die van geschreven stukken die ook werden onderzocht. Dit is bij uitstek een gelegenheid voor onderzoekers die aarzelen of zij zullen gaan interviewen om zicht te krijgen op de afweging.

De informatie in het rapport geeft een goed beeld van de veranderende moraal ten aanzien van vrouwen die vaak jong, al dan niet gedwongen werden hun kind af te staan. Hoe kijken zij daarop terug, hoe ging dat en hoe verwerkten zij wel of niet hun gemis?

Sprekers: Evelien Walhout (UvL), Jacques Dane (Onderwijsmuseum), Yuliya Hilevych (RUN)
Voorzitter: Saskia Moerbeek van de Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie, en initiatiefneemster van een nieuw project dat de krachten op het terrein van oral history wil bundelen. Zij zal een 10 minuten durende toelichting daarop geven.

Het rapport  is te downloaden via deze link.

Wij zullen proberen te inventariseren of andere mensen de komende tijd hun werk willen bespreken.