Select Page

Bijeenkomst Netwerk Oral History – Truska Bast

Truska Bast – Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen

Datum en tijd: 8 dec 2017, 15-18 uur
Locatie: Binnengasthuis 2 (BG2 zaal 0.08 ) Turfdraagsterpad 15-17, Amsterdam
Voorzitter: Marie Louise Janssen (FMG-UvA)
Registratie gewenst: huizinga-fgw@uva.nl
Deze bijeenkomst is ook toegankelijk voor mensen die geen lid zijn van de werkgroep.

Op 8 december om 15 uur houdt Truska Bast een inleiding over haar onlangs verschenen boek: Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen (Uitg. Querido)

De levens van tienduizenden katholieke kinderen veranderden op slag toen hun ouders besloten om hen naar kostschool te sturen. Kinderen van soms pas negen of tien jaar oud kwamen terecht in een systeem dat draaide om gehoorzaamheid. De persoonlijke verhalen in dit boek – verhalen van mannen en vrouwen die tussen pakweg 1945 en 1970 onder de hoede van religieuzen werden gesteld – maken duidelijk hoe in dat kleine, gesloten universum macht en misbruik van macht hand in hand konden gaan. Sommigen werden er voor het leven getekend; voor anderen betekende kostschool een grote stap voorwaarts. Het een kon naast het ander bestaan. Maar uit dit boek blijkt nog iets anders: hoe verhalen mensen in staat stellen betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen en, misschien nog wel belangrijker, te laten zien wie zij uiteindelijk zijn geworden.

Het boek is zo belangrijk omdat het niet alleen nieuw materiaal presenteert, maar omdat de auteur laat zien hoe ze de informatie context heeft geprobeerd te geven. Ze heeft daarbij veel moed om de informatie uit interviews te analyseren en van kritisch commentaar te voorzien.

 

Uitg. Querido – Uw wil geschiede