Biografieën Bordewijk en Ver Huell onder de loep in de Haagse Kunstkring

Vrijdag 16 maart 2018
Van 20:00 – 22:00uur

Haagse Kunstkring Denneweg 64, Den Haag
Toegang € 12,-; leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,-
Reserveren info@haagsekunstkring.nl of tel. 070 3647585.

Biografieën Bordewijk en Ver Huell onder de loep in de Haagse Kunstkring

Vrijdagavond 16 maart is er een debat met de biografen Elly Kamp en Jan Bervoets in de Haagse Kunstkring. Van Elly Kamp verscheen onlangs de ‘Dubbelbiografie van schrijver F. Bordewijk en zijn vrouw de componiste J. Bordewijk-Roepman’.  Bervoets is de biograaf van tekenaar en schrijver Alexander Ver Huell (1822-1897) vooral bekend door zijn  humoristische weergave van het Leidse studentenleven.

De auteurs vertellen hoe ze hun biografie hebben aangepakt. Daarna debatteren ze met elkaar en met het publiek over de vraag: wat nu eigenlijk een goede biografie is.

Dit is de laatste aflevering van de debatserie ‘Biografieën onder de loep. Vijf avonden in de Haagse Kunstkring’. In deze serie spreken steeds twee gerenommeerde auteurs over een biografie van hun hand om daarover vervolgens te debatteren. De biografieën die deze keer aan de orde komen, zijn:

‘Ferdinand en Johanna. Dubbelbiografie van schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman’ van Elly Kamp gaat over de welhaast meest Haagse schrijver en zijn vrouw Johanna, een succesvol componiste. Het is ook het portret van een geslaagd huwelijk tussen twee tegengestelde karakters. Hij extreem stug en gedisciplineerd, zij extravert en innemend

Alexander Ver Huell 1822 – 1897’ van Jan Bervoets gaat over het leven van de bekende aristocraat, tekenaar en schrijver. Populair werd hij door zijn humoristische tekeningen over het Leidse studentenleven. Als schrijver ontwikkelde hij al snel steeds merkwaardiger denkbeelden. Over een levenslustige persoonlijkheid die allengs een paranoïde zonderling werd.

Biografie-expert Joke Linders leidt het gesprek dat vooral zal gaan om de vraag: wat is een goeie biografie? Daarbij komen ook aspecten ter sprake als stijl, aanpak, omvang, tijdsgewricht en reputatie van de gebiografeerde

De Kunstkring wil met deze serie het discours over het genre biografie dat meestal gevoerd wordt in wetenschappelijke kring nu eens verplaatsen naar een kunstkring, te midden van een in kunst en literatuur geïnteresseerd publiek. Immers biografie is niet alleen wetenschap, maar ook literaire kunst.

Lees hier meer over deze aflevering en over de serie Biografieën onder de loep.

Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, het Lira Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.