Select Page

Historicidagen 2024 – Ongedisciplineerde Geschiedenis – Maastricht, 22-24 Augustus 2024

Sessies

Er zijn dit jaar maar liefst vijftig verschillende sessies, verdeeld over zes rondes, waaruit gekozen kan worden. Nieuw is een eerste sessieronde op donderdag. De andere vijf rondes vinden plaats op vrijdag en zaterdag. Binnen het thema Ongedisciplineerde geschiedenis behandelen historici uit binnen- en buitenland thema’s als Limburgse historie, klimaatverandering, historische gezelschapsspellen en oral history. Er is ook veel aandacht voor interdisciplinair onderzoek en de wisselwerking tussen geschiedenis en de maatschappij. Kijk voor meer informatie over de verschillende sessies op onze website.

Naast de sessies is er ook een inspirerend cultureel programma, met onder andere rondleidingen, tentoonstellingen en filmvertoningen. Natuurlijk zijn er ook netwerkmogelijkheden, zowel tijdens de pauzes als bij de Pubquiz van Jong-KNHG en het congresdiner op een verrassende locatie.

 Kijk voor meer informatie over het programma en om je aan te melden op www.historicidagen.nl. Iedereen met een interesse voor geschiedenis kan zich tot 1 augustus aanmelden via de website.

Over de Historicidagen

Van 22 tot en met 24 augustus 2024 organiseert het KNHG in samenwerking met de Universiteit Maastricht, Open Universiteit en Fontys de Historicidagen 2024. Hét congres voor en door historici in Nederland. Het worden drie dagen vol met inspirerende lezingen, debatten en workshops waar iedereen betrokken bij het historische werkveld, welkom is. De locatie van de Historicidagen is de Faculty of Arts and Sciences van de Universiteit Maastricht, aan de Grote Gracht in het centrum van de stad.

Over het thema

Het thema voor deze editie van de Historicidagen Ongedisciplineerde geschiedenis. Het woord ongedisciplineerd heeft een rebelse inslag. Het suggereert breken met conventies, out-of-the-box denken en weerbarstige praktijken. Het appelleert aan het idee om geschiedenis anders te doen. Voor sommigen kan het woord een activistische connotatie hebben die resoneert met zinvolle gesprekken over onderzoeksethiek en vormen van onrecht. Voor anderen kan het betekenen dat ze beter, meer inclusief zijn of gewoon leuker onderzoek doen.