Select Page

KB Summerschool Digitale Collecties – i.s.m. het Huizinga Instituut

Over de Summerschool

Als nationale bibliotheek stellen we een schat aan digitale publicaties beschikbaar, van miljoenen pagina’s gedigitaliseerde historische kranten tot duizenden gearchiveerde websites. Tijdens de Summerschool maken we je wegwijs in onze collecties en leren we je deze unieke bronnen kritisch tegen het licht te houden.

Hoe is een digitaal object opgebouwd? Hoe wordt een digitale collectie samengesteld? Welke metadata zijn eraan toegevoegd? Hoe maak je een selectie voor je onderzoek en wat kan en mag je met die selectie? Ook laten we je zien hoe je de metadata kan bevragen, tekst kan extraheren en wat er auteursrechtelijk wel en niet mogelijk is.

De experts van de KB delen hun kennis, maar je gaat ook aan de slag met de digitale collecties. Bovendien werk je aan een eigen onderzoeksidee, waarbij alle ruimte is om de KB-experts te consulteren.

Dat alles doen we in de laatste week van juni 2024 in de KB. Het programma is interactief: je gaat dus naast de uitleg van de theorie ook veel doen. Daarnaast is er ook een sociaal programma.

De Summerschool wordt georganiseerd in samenwerking met het Huizinga Instituut.

Het voorlopige programma

Dinsdag 25 juni gaan we van start met een inleiding op de digitale collecties en hoe ze ontsloten zijn in Delpher of de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), maar ook als basis voor computationeel onderzoek. Aan het eind van de dag gaan we aan de slag met de weekopdracht.

Woensdag 26 juni betreden we het digitale laboratorium. We ontleden enkele digitale objecten en leggen de bouwstenen en bijbehorende metadata onder de microscoop. Leidende vraag: hoe maken we deze bronnen bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek?

Donderdag 27 juni bevragen we de digitale collecties kritisch. Wat staat het auteursrecht toe? Welke vormen van bias bevatten de collecties? Kunnen we de tekstkwaliteit van gedigitaliseerde collecties meten? Hoe compleet of representatief zijn de collecties?

Vrijdag 28 juni sluiten we af met de presentatie van de weekopdrachten en een symposium.

Handig om te weten

  • De Summerschool is bedoeld voor (beginnende) onderzoekers, promovendi en (research)masterstudenten.
  • De locatie van de Summerschool is de KB in Den Haag, vlakbij het Centraal Station. Indicatie begintijd: 9.00 uur.
  • De Summerschool is in principe gratis. Wij rekenen echter wel op je komst als je bent aangemeld. Als je na je aanmelding zonder goede reden niet komt opdagen, brengen wij € 50,- in rekening.
  • Omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is (20), willen we je vragen om je alleen aan te melden als je écht geïnteresseerd bent en zeker weet dat je op 25-28 juni 2024 beschikbaar bent.
  • De voertaal van de Summerschool is Nederlands.
  • Met deelname aan de Summerschool is 3 ECTS te verdienen.
  • Vragen? Stuur een mail naar dh@kb.nl.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via dit aanmeldformulier.