Select Page

Meeting RNW Theory of History: “Ethische en professionele normen voor historisch onderzoek” – Sprekers: Prof. Henk te Velde (RUL/KNHG) en prof. Antoon de Baets (RUG)

Op vrijdag 22 september 2023, 15:00-17:00 uur, organiseert het Research Network Theory of History de volgende bijeenkomst in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG):

“Ethische en professionele normen voor historisch onderzoek”

Sprekers: prof. Henk te Velde (RUL en voorzitter KNHG) en prof. Antoon de Baets (RUG).

Moderator: prof. Maria Grever (EUR)

In 2021-2022 heeft het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap onderzoek gedaan naar ‘onethisch hergebruik’ van historisch werk door historici en anderen. Dit onderzoek heeft geleid tot een dossier over onethisch hergebruik op de website van het KNHG en tot verschillende discussiebijeenkomsten (o.a. op de Historicidagen in Rotterdam). Tijdens deze bijeenkomsten kwam de noodzaak voor een ethische code voor historici in Nederland naar voren. Daarop heeft een werkgroep, onder leiding van voorzitter van het KNHG Henk te Velde, gekeken of bestaande codes van zusterverenigingen toepasbaar in de Nederlandse context zouden zijn. Dat heeft geleid tot de vertaling van de code van de American Historical Association (met toestemming vertaald) en aanpassing aan de Nederlandse context. In onze bijeenkomst bespreken we deze Beroepsormen voor historici.

Locatie: Kanunnikenzaal, Academiegebouw UU (Domplein 29, Utrecht).

Aanmelden uiterlijk 15 september 2023 via huizinga@uu.nl