Select Page

Meeting RNW Oral History: ‘Gedeelde herinnering. Slachtofferschap en daderschap in de Nederlandse collectieve herinnering aan de genocide in Srebrenica’ – 3 November 2023

Datum: Vrijdag 3 november van 15.00 – 16.30 uur met aansluitend een borrel.

Locatie: Van Ravesteynzaal, Kromme Nieuwegracht 80, Universiteit Utrecht

Aanmelden: huizinga@uu.nl

Marjolein Uittenbogaard presenteert haar onderzoek waarop ze onlangs cum laude afstudeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met een respons van Remco Ensel (Radboud Universiteit Nijmegen): Gedeelde herinnering. Slachtofferschap en daderschap in de Nederlandse collectieve herinnering aan de genocide in Srebrenica.

 In het kader van haar afstudeeronderzoek voor de onderzoeksmaster Global History aan de VU onderzocht Marjolein de invloed van narratieven van slachtofferschap en daderschap op Nederlandse officiële en activistische herinneringen aan de genocide in Srebrenica. Ze interviewde en analyseerde eerste en tweedegeneratie Bosnisch-Nederlandse herinneringsactivisten. Deze interviews brengen exploratief in beeld hoe deze mensen zich verhouden tot Nederland en Bosnië en de gedeelde geschiedenis van beide landen. Door te kijken naar de invloed van (trans)nationale, multidirectional en postmemorial narratieven op deze persoonlijke herinneringen als culturele herinneringen, wordt duidelijk hoe Nederlandse officiële en activistische herinneringen over deze genocide verschillen. Remco Ensel is universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis aan de RU. Veel van zijn recente onderzoek is te scharen onder Memory Studies en de omgang met oorlog en massaal geweld.