Select Page

Meeting Werkgroep Oral History: ‘Oral History in het onderzoek van Anne-Lot Hoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali’ – 24 maart 2023

Beste leden van de Huizinga-werkgroep Oral History en geïnteresseerden,

De komende bijeenkomst van de werkgroep Oral History vindt plaats op vrijdagmiddag 24 maart van 3-5 pm. De bijeenkomst draait om de betekenis van Oral History voor het onderzoek van de historica en journaliste Anne-Lot Hoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali: De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950. Onlangs promoveerde zij aan de UvA en eerder oogstte het gelijknamige boek lovende besprekingen. Haar boek stond op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2022.

Wij hebben haar gevraagd te vertellen over welk soort kennis haar gesprekken op Bali en in Nederland met de betrokkenen heeft opgeleverd. Hoe heeft zij zich georiënteerd op potentiële gesprekspartners resp. thema’s die zij met hen wilde bespreken? Welke samenwerkingsverbanden waren nodig voor dit postkoloniale en transnationale onderzoeksproject? En hoe waren die netwerken, haar eigen positie en het moment waarop de gesprekken plaatsvonden van invloed op de uitspraken die er werden gedaan of de stiltes die er vielen?  Het is maar een willekeurige greep uit de vele vragen die haar fascinerende boek voor Oral Historians oproept.

Na Anne-Lots inleiding zal historica en filosofe Mieke Aerts, emerita hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de UvA met een eerste reactie de voorzet geven tot discussie.

Alle geïnteresseerden zijn welkom; graag opgeven van tevoren bij het Huizinga Instituut via huizinga@uu.nl.

Datum en tijd: vrijdag 24 maart, 15:00-17:00u
Locatie: Universiteit Utrecht, Kromme Nieuwegracht 80, Van Ravesteynzaal (1.06)