Select Page

Cursus – Het houden van een mondelinge presentatie

Cursus ‘Het houden van een mondelinge presentatie’

Docenten: Mascha Furth en Anneruth Wibaut
Bestemd voor: promovendi in het 3e jaar van hun opleiding die een lezing geven tijdens het promovendi-symposium in Barchem
Urenbelasting: 1 ECTS
Data: 5, 12 en 26 september 2011
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Bungehuis, zaal 101, Spuistraat 210, Amsterdam. Let op: 12 september Universiteitsbibliotheek – Vondelzaal, Singel, 425 Amsterdam
Aanmelding: promovendi die een presentatie houden tijdens de promovendi-symposia zijn daarmee aangemeld voor deze cursus. Aanmelding door anderen is niet mogelijk.
Kosten (niet-leden): € 675

Opbouw cursus

De cursus ‘Het houden van een mondelinge presentatie’ dient als voorbereiding voor promovendi van het Huizinga Instituut die een presentatie moeten geven van hun onderzoek tijdens het promovendi-symposium in Barchem. Er is gekozen voor een geconcentreerde cursusvorm, en daarmee voor drie bijeenkomsten van een hele dag. Tijdens de eerste bijeenkomst houden de promovendi een korte presentatie waarmee ze hun onderzoek introduceren. Tijdens latere presentaties zal worden ingegaan op aspecten van de onderzoeksonderwerpen.

Werkvormen

De presentaties zullen eventueel op video worden opgenomen en daarna worden teruggekeken. De presentaties worden becommentarieerd door de docent en mede-promovendi. Als achtergrondinformatie wordt literatuur opgegeven die zelfstandig gelezen kan worden. Er wordt groepsgewijs en individueel geoefend. De groepsoefeningen omvatten:

  • Spraak- en ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Oefeningen voor houding en gebaar
  • Oefeningen voor pakkende begin- en slotzinnen en/of –gebaren
  • Oefeningen om de fantasie en het vermogen tot beeldend spreken te stimuleren
  • Oefeningen om betrokken te zijn bij het publiek en om de mate van tegenwoordigheid van geest te vergroten
  • Werken met een spreekschema
  • Omzetten van schrijf- in spreektaal