Select Page

Werkgroep oral history – Jan Bleyen & Jutta Chorus

Datum: 8 juni 2011
Tijd: 14.30 – 17.00, followed by drinks
(vanaf 14.30 vergadering over planning komend jaar, start inhoudelijk programma 15.15 uur)
Locatie: Bungehuis 0.04, Spuistraat 210, Amsterdam
Registratie: huizinga-fgw@uva.nl

Op 8 juni organiseert de werkgroep oral history een discussie over het raakvlak tussen interviews over het verleden door geëngageerde interviewers en academische oral history.

Die middag zullen we proberen te bekijken of er  grenzen zijn en of die gehandhaafd moeten worden. We weten allen dat voor een historisch proefschrift een conceptueel en theoretisch kader nodig is, tegelijk hebben we twee auteurs van fascinerende boeken uitgenodigd, die heel gevoelsmatig hebben gewerkt. Is die academische bagage een hindernis en wat draagt zij mogelijkerwijs bij?.

Sprekers die middag zijn:

Jan Bleyen, auteur van ‘Doodgeboren’. Hij luisterde naar ervaringen van ouders van een doodgeboren baby. Hij sprak zowel mensen die vijftig jaar geleden een kind hebben verloren als ouders die dit recent hebben meegemaakt. Deze mondelinge geschiedenis laat zien hoe grondig de omgang met doodgeboorte in een halve eeuw is veranderd. De verhalen tonen op aangrijpende wijze dat we rouw heel anders zijn gaan beleven. Doodgeboren is een empathische en vernieuwende studie naar een ingrijpend, veelvoorkomend fenomeen.  (De Bezige Bij 2011)

Jutta Chorus, auteur van Afri. AFRI is de kroniek van een negentiende-eeuwse migrantenwijk, die in veertig jaar tijd een Turkse en Marokkaanse enclave werd. Het is het verhaal van de katholieke havenarbeiders die de eerste gastarbeiders belaagden, maar die later niet meer waren opgewassen tegen hun overmacht. Het is het verhaal van de Turkse familie Soyçicek die op een kluitje woont en zich nooit met Nederland heeft kunnen verzoenen. Jutta Chorus verbleef anderhalf jaar in de Rotterdamse Afrikaanderwijk en beschreef van binnen uit de grootste verandering die zich na de oorlog in Nederland voltrok . (Atlas/Contact 2010).

De middag begint om 14.30 met een korte vergadering over de planning voor volgend jaar. Om 15.15 start het inhoudelijke programma.