Select Page

Oral History

De werkgroep Oral History bestaat uit onderzoekers en docenten met belangstelling voor het oproepen van persoonlijke herinneringen door middel van interviews, het creëren van mondelinge bronnen, en het analyseren daarvan in de bredere context van herinneringsculturen. De groep komt een aantal keer per jaar bij elkaar, waarbij lopend onderzoek en actuele ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken, soms rond een specifiek thema. Naast aandacht voor de theorie en praktijk van oral history komt ook de invloed van digitale technologie op het vakgebied aan bod.

De werkgroep bevordert  reflectie en discussie over mondelinge geschiedenis als bron en methode, en beoogt tevens het versterken en zichtbaar maken van het vakgebied. Dat doen we onder meer door raakvlakken op te zoeken tussen verschillende contexten waarin met mondelinge bronnen wordt gewerkt: discipline-overstijgend en zowel binnen als buiten de academie. Met name aan beginnende oral historians willen we een platform bieden om kennis en ervaring te delen. Dat doen we met onze jaarlijkse cursus Oral history and Cultural Memory (voor promovendi en research master studenten van het Huizinga Instituut en de Onderzoeksschool voor Politieke Geschiedenis). Zowel beginnende als gevorderde oral history onderzoekers en belangstellenden zijn van harte welkom bij onze bijeenkomsten. Ideeën voor een thema of om zelf iets te presenteren zijn altijd welkom!  De sprekers op onze seminars vragen we om een korte reflectie te schrijven over hun project en de discussie met onze werkgroep. Deze research blogs vind je onderaan deze pagina.

Contact en aanmelden voor de mailinglist: huizinga@uu.nl, ook als u uw onderzoeksproject of bijeenkomst op deze site vermeld wilt zien.

Agenda

Komend najaar organiseert de werkroep oral history twee bijeenkomsten:

Op vrijdagmiddag 22 november vertelt Irene Geerts (Open Universiteit) over haar onlangs voltooide promotieonderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse naastenbeweging: de beweging van naasten van mensen met ernstige mentale problemen, die opkwam in de tweede helft van de 20e eeuw. Tijdstip: 14-16 uur met aansluitend borrel. Locatie: Utrecht, Drift 23, zaal 1.04.

CANCELLED – Elke Weesjes (City University New York) vertelt op vrijdagmiddag 6 december over het onderzoek dat ze deed voor haar boek Growing Up Communist in the Netherlands and Britain (2021). Tijdstip: 14-16 uur met aansluitend borrel. Locatie: Utrecht, Drift 21, zaal 0.05.

De focus ligt zoals gebruikelijk op de aanpak en analyse van de gehouden interviews, en er is veel ruimte voor vragen en uitwisseling. Ook voor de rest van het academisch jaar staan bijeenkomsten en activiteiten gepland. Meer daarover in de komende nieuwsbrief en op deze website. Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomsten via huizinga@uu.nl

En, datum nog te bepalen: Diversiteit omarmen? Ervaringen van Nederlands-Turkse en Nederlands-Marokaanse studenten

News and calls