Select Page

Vorige bijeenkomsten van de Werkgroep Oral History

2024

Op 19 april 2024 vond de volgende bijeenkomt plaats: Meeting RNW Oral History: Kracht of kwetsbaarheid? Oral history onderzoek naar Het Dorp als gehandicapte historicus

Op 17 mei 2024 vond de volgende workshop plaats: ‘Depositing oral history data for reuse’ i.s.m. DANS

2023

Op 20 januari 2023 vond een bijeenkomst plaats rondom ‘Oral history courses at universities’ met een presentatie van Yulya Hilevych en Hannah Malone (RUG).

Op 24 maart 2023 vond de volgende bijeenkomst plaats: ‘Oral History in het onderzoek van Anne-Lot Hoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali’.

Op 12 mei 2023 vond de online bijeenkomst ‘De posititie van de interviewer tijdens interview en analyse’ plaats.

Op 3 November 2023 vond de volgende bijeenkomst plaats: ‘Gedeelde herinnering. Slachtofferschap en daderschap in de Nederlandse collectieve herinnering aan de genocide in Srebrenica’

2022

Op 11 maart 2022 organiseerde de Werkgroep Oral History een bijeenkomst met lezingen van Femke van Zeijl en Iva Pesa over de toegevoegde waarde van het oproepen van persoonlijke herinneringen bij hun onderzoek in Nigeria en Zambia. Lees hier meer over het programma

Op 10 juni  2022 organiseerde de werkgroep Oral History een lezing van Peter Veer in Utrecht. Peter Veer sprak hier over zijn promotieonderzoek ‘Bewogen Landschap’, de onderzoeksmethode film elicitation en zijn werkwijze. De presentatie kan hier worden gedownload. Klik hier voor de bijbehorende brochure van de RCE in Amersfoort over de Faro-strategie.

Op 30 september 2022 kwam de werkgroep Oral History online samen om te spreken over het Hergebruik oral history interviews o.l.v. Stef Scagliola en Susan Hogervorst.

Op 25 november 2022 sprak de werkgroep met Ted Rosengarten over zijn oral history van en met Nate Shaw.

2021

Op 17 February 2021 vond de volgende bijeenkomst plaats: Seminar ‘Cross-media corpus building and Oral History research in the Media Suite’

Op 21 mei 2021 vond de Online bijeenkomst lopende projecten en ontwikkelingen in ons veld plaats.

Op 11 juni 2021 vond de speciale online bijeenkomst van de werkgroep Oral History en Stichting BMP over de nieuwe website Sprekende Geschiedenis plaats.

 

2020

Op 20 November 2020 vond de online bijeenkomstOral history in tijden van social distancing. Ervaringen en reflectie’ plaats.

Op 19 februari 2020 vond in Nijmegen het symposium ‘Oral History in de Klas’ plaats.

 

2019

Op 25 oktober 2019 vond in Rotterdam de CLARIAH Oral History-Workshop ‘Transcribing and analysing oral history in digital research environments’ plaats.

Tijdens de Historicidagen 2019 in Groningen is er mede vanuit de werkgroep een sessie georganiseerd getiteld ‘Geschiedenis van en voor iedereen. Hoe kan oral history geschiedenisonderwijs diverser en inclusiever maken?’. Organisatie: Marloes Hülsken (Hogeschool Arnhem Nijmegen), Deelnemers: Tim Huijgen (RUG): Oral history in het voortgezet onderwijs: mogelijkheden en uitdagingen. Bijdragen:

  • Marloes Hülsken, Anne van Duuren (HAN): Geschiedenis van en voor iedereen?
  • Miriam Joorman, Max Broekhuizen (VU), Max Golbach (HAN), Iris van den Brand (RUG) : Studenten aan het woord over oral history; Norah Karrouche (VU, EUR): Digitalisering en oral history: kansen en bedreigingen voor inclusieve geschiedbeoefening.

Op 13 juni 2019 vond in Utrecht een bijeenkomst van de Werkgroep Oral History plaats. Vijf oral historians van diverse pluimage vertelden in een korte presentatie waar ze mee bezig zijn. Hierop volgde een rondetafeldiscussie met oud-deelnemers aan de Huizinga Oral History Course van Selma Leydesdorff. Het volledige programma en de (te downloaden) presentaties zijn hier te vinden (klik op de presentatietitels om de PowerPoints te downloaden).