Select Page

Workshop – De ‘Golden Road’ naar Open Access in de Geesteswetenschappen

De ‘Golden Road’ naar Open Access in de Geesteswetenschappen

Workshop voor landelijke onderzoeksscholen GW

Voor wie: Promovendi en staf van onderzoeksscholen RMeS, NICA, OSL, Huizinga;
Wanneer: Vrijdag 17 april 2015, van 14:30 – 17 uur
Waar: SPUI25, Amsterdam
Registratie: Promovendi en staf van onderzoeksscholen RMeS, NICA, OSL, Huizinga kunnen zich registreren via de RMeS website.
Overige geïnteresseerde kunnen zich registreren via de website van SPUI25.

NWO heeft een nieuwe stap gezet in hun Open Access beleid. Volgens een nieuwsbericht uit oktober 2014 zal NWO voortaan vragen om alle door NWO gefinancierd onderzoek in volledig Open Access (Golden Road) te publiceren. De afgelopen drie jaar heeft NWO ook de oprichting van Open Access tijdschriften gestimuleerd met een startsubsidie. Met behulp van partner instituten is onder meer NECSUS European Journal of Media Studies en het Journal for Dutch Literature hieruit ontstaan. Verschillende uitgeverijen, nationaal en internationaal hebben een open access publicatiemogelijkheid. Ook Amsterdam University Press, de uitgever van NECSUS, heeft een actief Open Access beleid. Nu de initiële subsidie is gestopt is het voortbestaan van het journal (en vele andere journals van gelijksoortige aard) precair. APCs (Article Processing Charges) zijn nog lang niet overal haalbaar, en alternatieve financiering blijkt moeilijk te vinden.

De voordelen van Open Access zijn evident. Maar de problemen en zelfs ‘chaos’ rondom deze nieuwe vorm van publiceren zijn niettemin even groot.[1] Grootste problemen lijken te zijn dat het APC-model de kwaliteit van publicaties niet perse ten goede komt (wie betaalt die publiceert), en dat de kosten bovendien onevenredig op het bord van de wetenschappers en universiteiten komen te liggen (vaak ten faveure van grote commerciële uitgevers). In de Humanities en Sociale (HSS) wetenschappen komt daarbij nog het bijkomende probleem dat er binnen de onderzoeksbudgetten weinig tot geen geld beschikbaar is om op dergelijke manier te publiceren. Zijn er alternatieven mogelijk? Met NECSUS als case study, wil deze workshop het veel bredere probleem van wetenschappelijk publiceren in de toekomst aankaarten. Op welke manieren kunnen we de Golden Road naar Open Access bewandelen? Hoe blijven de kosten beheersbaar, en blijft de kwaliteit en toegang tot wetenschappelijk publiceren en wetenschappelijke publicaties gegarandeerd?

Sprekers

  • prof. dr. Patricia Pisters (UvA)
  • Jeroen Sondervan (AUP)
  • prof. dr. Thomas Vaessens (UvA)
  • Eelco Ferwerda (OAPEN)
    Annemarie Bos (NWO)
  • Wilma van Wezenbeek (TU Delft)

Moderator: Prof. dr Annie van de Oever (RUG)

[1] Zie het artikel ‘De chaos van Open Access’ in NRC 10 Januari 2015 (online alleen toegankelijk via betaling of voor abonees).